Liber în Hristos

Ioan 8:31-59

Nelson Mandela a vorbit despre un gardian al închisorii care i-a spus: „Știi că am puterea de a te ucide?” Mandela a răspuns: „Nu știi că am puterea de a merge la moarte în mod liber?”[1]

Vrei să duci o viață de adevărată libertate? Isus este marele eliberator. Deci, dacă Fiul vă face slobozi, veţi fi cu adevărat slobozi.” (v.36)

Dar cine este acest Isus? (vv.12-59). Într-adevăr, lui Isus i se pune chiar întrebarea: „ Cine te crezi Tu că ești? (V.53). Răspunsul său indică relația sa unică cu Tatăl său și culmină cu afirmația extraordinară: „ mai înainte ca să se nască Avraam, sunt Eu. “(V.58). Acesta a fost exact același mod în care Dumnezeu s-a revelat lui Moise la rugul aprins (Exodul 3:14). Isus folosește un limbaj pe care numai Dumnezeu l-ar putea folosi. Oponenții săi ridică pietre pentru a-l ucide pentru blasfemie (Ioan 8:59).

Deși relația lui Isus cu Tatăl său a fost unică, prin Isus și tu îl poți cunoaște pe Dumnezeu. Relația aceasta aduce libertate vieții tale. Dar ce înseamnă această libertate? Isus spune că a-l cunoaște înseamnă a cunoaște adevărul și că „adevărul te va elibera” (v.32). În iudaism, adevărul era legea; iar studiul și respectarea legii a făcut o persoană liberă. Isus spune:  „Dacă rămâneţi în cuvântul Meu, sunteţi în adevăr ucenicii Mei” (v.31).

Creștinii sunt uneori acuzați că sunt minți restrânse sau că sunt anti-intelectuali – în contrast cu cei care se numesc „gânditori liberi”. Isus spune că, de fapt, aceasta este opusul, urmarea LUI este calea libertății și integrității intelectuale.Adevărul este revelat de Dumnezeu, Isus este „adevărul” (14: 6). El este revelația supremă a lui Dumnezeu. Cunoașterea adevărului nu este despre acceptarea propunerilor, ci despre cunoașterea unei persoane. Cunoașterea lui Isus îți lărgește mintea, îți mărește profunzimea înțelegerii și îți lărgește sfera de înțelegere. A trăi în adevăr înseamnă a trăi într-o relație de dragoste cu Isus, care este adevărul.

Aceasta nu înseamnă că avem toate răspunsurile, ci că avem un cadru adevărat de gândire. Legile științifice oferă un cadru care oferă libertatea de a investiga în domeniul fizic, revelația lui Dumnezeu oferă cadrul care oferă libertatea intelectuală de a investiga în domeniul spiritual. Credința duce la înțelegere.

Răspunsul la cuvintele lui Isus au fost: „Ei I-au răspuns: „Noi suntem sămânţa lui Avraam și n-am fost niciodată robii nimănui. Cum zici Tu: ‘Veţi fi slobozi’?”(8:33). Dar Isus a răspuns: „Adevărat, adevărat vă spun”, le-a răspuns Isus, „că oricine trăiește în păcat este rob al păcatului.”(v.34). Păcatul înseamnă a fi sclavul constrângerilor noastre, al dependențelor noastre, al nevoii noastre de putere și admirație, sclav al ceea ce cred ceilalți despre noi, sclav al fricii altora. Fără Isus Hristos, noi toți suntem sclavii păcatului. Dar, „Deci, dacă Fiul vă face slobozi, veţi fi cu adevărat slobozi.” (v.36). Hristos oferă:

1. Eliberarea de rușine

Isus te eliberează de vinovăție și rușine. El a murit pentru ca tu să fii iertat și vina și rușinea ta să poată fi luate.

2. Eliberarea de dependență

El te eliberează de dependență – fiind „sclavul păcatului” (v.34). Pe cruce s-a rupt puterea dependenței. Deși s-ar putea să mai cazi din când în când, puterea dependenței de păcat se rupe când Isus te eliberează. În timp ce unii pot primi libertatea completă de o dependență specifică atunci când vin la Isus, pentru alții poate fi un proces mai lung.

3. Eliberarea de frică

Isus te eliberează de frică. El a venit pentru ca „ Astfel dar, deoarece copiii sunt părtași sângelui și cărnii, tot așa și El Însuși a fost deopotrivă părtaș la ele, pentru ca, prin moarte, să nimicească pe cel ce are puterea morţii, adică pe diavolul, 15și să izbăvească pe toţi aceia care, prin frica morţii, erau supuși robiei toată viaţa lor.” (Evrei 2: 14-15) . Isus spune aici: „ Adevărat, adevărat vă spun că, dacă păzește cineva cuvântul Meu, în veac nu va vedea moartea.” (Ioan 8:51).Moartea nu este sfârșitul pentru cei pe care Isus i-a eliberat. Mai degrabă este poarta către cer. Când Isus te eliberează de frica de moarte, el te eliberează, de asemenea,  de toate celelalte temeri.

4. Libertatea de a-L cunoaște pe Dumnezeu

Isus te eliberează să ai o relație cu Dumnezeu ca a lui. Isus este exemplul suprem al unei persoane conduse de Dumnezeu. El spune despre sine: „Am auzit de la Dumnezeu” (v.40), dar mai spune și : „ Cine este din Dumnezeu ascultă cuvintele lui Dumnezeu; voi de aceea n-ascultaţi, pentru că nu sunteţi din Dumnezeu.” (v.47). Este posibil ca noi toți să auzim de la Dumnezeu. Isus spune: „Îl cunosc” (v.55), El face posibilă cunoașterea lui Dumnezeu.

5. Libertatea de a fi tu însuți

Mai degrabă decât să încerci să fii o versiune de rangul al doilea a altcineva, Isus te eliberează pentru a fi adevăratul tu, așa cum voia Dumnezeu să fii.

6. Libertatea de a iubi

Isus te eliberează pentru a iubi (opusul autocentrării păcatului).El te eliberează intelectual, moral și emoțional. Aceasta este adevărata libertate: „… dacă Fiul te eliberează, vei fi într-adevăr liber” (v.36).

Doamne, îți mulțumesc pentru libertatea pe care mi-o aduci în viața mea. Îți mulțumesc că te pot cunoaște și îți pot auzi vocea.

Referințe:


[1] Nelson Mandela, quoted in Jean Vanier, Finding Peace, (Continuum IPG, 2003) p.24

Lasă un comentariu