Îngrijorări, anxietăți și frici

Luca 12:1-34

Îți faci griji mult? Ești vreodată „lovit de frică” sau „cuprins de teamă” (vv.7,32, )? Ești vreodată „neliniștit și tulburat” (v.22)? Isus nu a spus niciodată: „Nu vă faceți griji, pentru că nu aveți de ce să vă faceți griji.” El a spus: „Nu vă faceți griji, în ciuda faptului că există atât de multe lucruri de care să vă faceți griji. De multe ori Isus le spune adepților săi  „Nu vă temeți” (vv.4,7,32) și „Nu vă faceți griji” (vv.11,22,29). Răspunsul la frică și îngrijorare este să ai încredere și să rămâi în ascultare. Isus ne oferă șapte modalități de a face față îngrijorării, anxietății și fricii:

  • Teme-te de Dumnezeu și de nimic altceva

Dacă ai o teamă corectă și sănătoasă de Dumnezeu, nu ai nevoie de nimic altceva (v.5). „Am să vă arăt de cine să vă temeţi. Temeţi-vă de Acela care, după ce a ucis, are puterea să arunce în gheenă; da, vă spun, de El să vă temeţi.”(v.5).

  • Cunoaște-ți valoarea înaintea lui Dumnezeu

Isus îți spune să nu-ți faci griji sau să te îngrijorezi pentru că ești de o valoare infinită și inestimabilă înaintea lui Dumnezeu. El te iubeste; „ voi sunteţi mai de preţ decât multe vrăbii” (v.7b). El te cunoaște intim: „ Și chiar perii din cap, toţi vă sunt număraţi.” (v.7a).

  • Ai încredere în Duhul Sfânt

El îți spune să nu-ți faci griji pentru că poți avea încredere în Duhul Sfânt pentru a te ajuta. În timp ce te confrunți cu opoziție, situații dificile, întâlniri tensionate și așa mai departe, Isus spune: „Când vă vor duce înaintea sinagogilor, înaintea dregătorilor și înaintea stăpânirilor, să nu vă îngrijoraţi cum veţi răspunde pentru apărarea voastră, nici ce veţi vorbi, căci Duhul Sfânt vă va învăţa chiar în ceasul acela ce va trebui să vorbiţi.” (vv .11-12).

  • Nu rata esența vieții

Isus spune că, prin îngrijorare pierzi esența vieții: „căci viaţa cuiva nu stă în belșugul avuţiei lui” (v.15).

El spune povestea unui om de afaceri, care a construit o întreprindere de mare succes și a câștigat o sumă considerabilă de bani. Probabil că lumea îl admira. Cu toate acestea, Isus îl descrie ca pe un prost și un eșec (v.20). Făcuse falsa presupunere că mai are mulți ani de trăit (vv.19-20). El nu văzuse niciodată dincolo de această viață (v.20). Viața lui era concentrată asupra lui însuși. Cuvântul „eu” sau „al meu” apare de unsprezece ori (vv.17–19). El a crezut că merită  tot ceea ce are și că este cineva datotită posesiunilor sale. Nu a reușit să înțeleagă calea de a fi cu adevărat bogat, el nu era „bogat față de Dumnezeu” (v.21). Cine ești ca persoană este mult mai important decât ceea ce faci pentru a trăi.

  • Realizează că agitația este inutilă

Isus te încurajează să privești dincolo de bunurile materiale și de nevoile fizice, „De aceea vă spun: Nu vă îngrijoraţi cu privire la viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca, nici cu privire la trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca” (v.22). Nu este nimic în neregulă cu aceste lucruri, dar acestea nu ar trebui să fie obiectivul dvs. – „Viaţa este mai mult decât hrana, și trupul, mai mult decât îmbrăcămintea.” (v.23).

  • Ai încredere în grija și protecția lui Dumnezeu

Isus arată că îngrijorarea este opusul credinței. Dacă ai încredere, nu îți vei face griji. „Dacă astfel îmbracă Dumnezeu iarba, care astăzi este pe câmp, iar mâine va fi aruncată în cuptor, cu cât mai mult vă va îmbrăca El pe voi, puţin credincioșilor?” (V.28). Credința implică încredere în grija și protecția lui Dumnezeu.

  • Căută împărăția lui Dumnezeu

Încrederea și ascultarea merg mână în mână. În loc să stochezi lucruri pentru tine, trebuie să fii „bogat față de Dumnezeu” (v.21). Mai degrabă decât să îți faci griji cu privire la lucrurile materiale, ar trebui să „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu,” (v.31) – pe care Dumnezeu, din bunul său plac, v-a dat-o (v.32). Acesta ar trebui să fie punctul central al vieții tale. „Căci unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta” (v.34).

Doamne, îți mulțumesc că îmi spui mereu să nu-mi fac griji și să nu-mi fie frică Ajută-mă să-ți caut împărăția și să am încredere că „ toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra.”(v.31)

bebe_cioc.

4 gânduri despre „Îngrijorări, anxietăți și frici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s