Victorie asupra ispitei

Dumnezeu te cheamă într-o relație care implică cooperarea cu el. Credința creștină se referă în primul rând la ceea ce a fost făcut pentru tine de Dumnezeu prin Hristos. Cu toate acestea, nu suntem simpli spectatori. Ești chemat să răspunzi. Dumnezeu te implică în planurile sale. Dumnezeu vine și stă alături de tine și „în toate lucrurile … lucrează pentru bine” (Romani 8:28). El  ne ia stângăciile noastre și le transformă în ceva frumos în viața noastră.

Proverbe 4:20-27

Ai un rol de jucat în a răspunde chemării lui Dumnezeu, a rămâne pe cărările sale, a trăi cu înțelepciune și a face astfel ceva frumos din viața ta. În  pasajul din Proverbe 4 vedem în special patru domenii pe care trebuie să le urmărești dacă dorești să te bucuri de victorie asupra ispitei:

  1. Ce crezi

Poți alege ceea ce să crezi. Viața pe care o duci va curge din inima ta. „Mai presus de orice, păzește-ți inima, căci este izvorul vieții” (v.23). Trebuie să-ți umpli inima de lucruri bune – în special cu cuvintele lui Dumnezeu (vv.20-21). Ele dau „viață” și „sănătate” (v.22).” Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună și orice laudă, aceea să vă însufleţească” (Filipeni 4: 8).

2.     Ce spui

Cuvintele tale sunt puternice. Folosește-le cu atenție.” Izgonește neadevărul din gura ta și depărtează viclenia de pe buzele tale”(Proverbe 4:24). Se spune că limbii ar trebui să-i pui trei gardieni: „Este adevărat? Este amabil? Este necesar?”

3. La ce te uiți

Păzește-ți ochii. Ai grijă la ce privești (mai ales în această epocă a televizorului și a internetului). „Ochii tăi să privească drept și pleoapele tale să caute drept înaintea ta” (v.25). Isus ne-a avertizat că, dacă privim lucrurile greșite, „ dar, dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric”. Dar el a mai spus: „  Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină” (Matei 6: 22-23).

4.     Unde mergi

Vei evita o mulțime de tentații dacă ești atent unde mergi. „Cărarea pe care mergi să fie netedă și toate căile tale să fie hotărâte” (Proverbe 4: 26). Scriitorul  epistolei către Evrei citează din acest verset. El ne îndeamnă să alergăm cu perseverență cursa marcată pentru noi, cu ochii ațintiți asupra lui Isus … „și să alergăm cu stăruinţă în alergarea care ne stă înainte.” (Evrei 12: 1).

bebe_cioc

Lasă un comentariu